SHIITAKE (Lentinula edodes) Twardnik japoński
Królestwo – grzyby
Rodzina – Omphalotaceae
Kraj pochodzenia – Chiny
Część użytkowa grzyba – owocniki
Korzystne związki organiczne:
witaminy, kwas foliowy, niacyna, prowitamina D, pierwiastki śladowe: Fe, K, Ca Zn, związki cukrowe, nukleotydy, aminokwasy, peptydy, kwasy organiczne i substancje pochodzenia cukrowego, polisacharydy – lentinan.
Właściwości:
antynowotworowe, immunostymulujące, antywirusowe, wzmacniające, antybakteryjne, hypotensyjne, normalizujące gospodarkę lipidową.
Zastosowanie w medycynie chińskiej i japońskiej:
– wewnętrznie: osłabienie odporności (również przy HIV), choroby infekcyjne (bakteriozy i wirozy), osteoporoza (zawartość dużej ilości witaminy D i jej prowitaminy), gościec, artrozy, fibromialgia, wspomaganie leczenia nowotworów, odbudowa flory bakteryjnej, regulowanie poziomu cholesterolu (badania japońskie), obniżanie ciśnienia krwi (badania Kabir Y., Kimura S.).
Forma produktu:
– Shiitake kapsułki 120 sztuk
Zapraszamy do zakupu w naszym sklepie: |
– Shiitake proszek 100g
Zapraszamy do zakupu w naszym sklepie: |