MIKANIA – GUACO
Liana z rodziny Asteraceae, surowic kora, przygotowanie:pić trzy razy dziennie (między posiłkami) po 1 szklance odwaru sporządzonego z 3 łyżek suszu. Sposób przygotowania: 3 łyżki stołowe suszu zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
GŁÓWNE DZIAŁANIE:
- – rozszerza oskrzela, antyalergicznie (alergiczne zapalenie płuc)
- – przeciwbakteryjne, m.in. Staphylococcus aureus, Escherichia coli
- – przeciwzapalnie, m.in. schorzenia górnych dróg oddechowych
- – przeciwbólowo – bóle stawów, mięśni, reumatyczne
- – moczopędnie
- – przeciwbiegunkowo
- – eliminuje kamienie nerkowe i zapobiega tworzeniu
- – znosi stany zapalne prostaty, pęcherza i cewki moczowej
- – zakażenia dróg moczowych, trychomonas vaginalis
- – obniża kwas moczowy we krwi i moczu – DNA MOCZANOWA
- – na robaki
- – rozrzedza krew (kumaryny)
- – NOWOTWORY: płuc, czerniak (kwasy diterpenowe)
UWAGA: zawiera kumaryny, UWAŻAĆ przy lekach na krzepliwość.
Przeciwwskazania dla kobiet w ciąży. Może być zwiększone oddawanie moczu i w związku z tym to zioło nie może być stosowane zbyt długo.
Oprócz kumaryny (do 11%) Guaco zawieraja również 14 nowych substancji chemicznych seskwiterpenowych, które nazywane są germacranolides. Główne związki chemiczne w guaco obejmują kwasy caffeolylquinic, kwas cynamonowy, kumaryna, glikozydy, kwasy kaurenic, germacranolides, stigmasterol, garbniki i żywice.