EKSTRAKT Z OWOCÓW CAMU-CAMU (łac. Myrciaria dubia)
Bogate źródło łatwo przyswajalnej, naturalnej witaminy C.
Niezwykle skuteczna w prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych, w prawidłowej produkcji kolagenu,, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego,mniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich.
Camu camu (Myrciaria dubia) jest krzewem dziko rosnącym na obszarze lasów amazońskich Peru i Brazylii. Jego czerwonawe owoce rozmiarami zbliżone są do niewielkiej cytryny, ale w porównaniu do niej i innych cytrusów charakteryzują się dużo wyższą wartością odżywczą.
Składniki – Ekstrakt z owoców Camu camu (Myrciaria dubia) 100%.
Działanie:
- wzmacnia odporność – witamina C, antocyjany
- poprawia energię, sprawność umysłu – poprawa snu, nastroju – podwyższa poziom
- serotoniny (poprawa pamięci – seryna)
- silnie działa przeciwzapalnie – reumatyzm
- działanie wirusobójcze (kwas galusowy) – opryszczka, półpasiec, wirus Epsteina-Barra
- zapobiegawczo w arteriosklerozie – najsilniejsze źródło witaminy C 30-50 razy więcej wit. C od pomarańczy
- pobudza produkcję kolagenu – chroni stawy i chrząstki
- poprawia napięcie mięśni (kulturystyka, sportowcy)
- poprawia system naprawczy wiązadeł i ścięgien
- profilaktyka sercowo – naczyniowa i spowalnianie procesu starzenia – zmiatacze reaktywnych form tlenu
- poprawa wzroku
- – antymutagenne
- przeciwdepresyjne
- poprawa stanu włosów, paznokci, dziąseł
- suchość skóry
- wsparcie zdrowej wątroby i hamowanie uszkodzeń wątroby, regeneracja
- obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów
- otyłość (spalanie tkanki tłuszczowej)
- działanie antynowotworowe
- redukcja stresu oksydacyjnego
Japońskie badania wykazują, że Camu-camu może mieć silniejsze przeciwutleniające i przeciwzapalne działanie w stosunku do tabletki zawierającej równoważną zawartość witaminy C.
Tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia) has anti-oxidative nd anti-inflammatory properties. (PubMed)